Når du spiser planterigt, varieret og ikke for meget, er det godt for både din sundhed og for klimaet.
Planterig og varieret mad er mad med mange grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Planterig og varieret mad, der følger De officielle Kostråd indeholder også fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt mindre mængde kød.
Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter vigtigt kilder til protein.
At spise varieret betyder også, at du spiser forskellige grøntsager og frugter, forskellige kornprodukter, forskellige slags fisk osv. variation er vigtig for at få alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, din krop har brug for.
De fleste af vores fødevarer indeholder også små mindre uønskede stoffer, som fx forskellige kemiske forbindelser eller tungmetaller. Ved at variere mellem forskellige fødevarer, undgår du et højt indtag af én enkelt type uønskede stoffer. Dette er vigtigt for din sundhed.
Samtidig er det vigtigt for både din sundhed og klimaet, at du ikke spiser for meget. Spis dig derfor mæt i sund mad, sluk tørsten med vand og begræns især sodavand, alkohol, slik, kage, chips og lignende.
TIPS:
- Indfør kødfrie dage og brug mindre kød i dine måltider. Erstat kød med fx grøntsager, bælgfrugter eller fuldkorn
- Spis forskellige grøntsager og frugter, forskellige kornprodukter, forskellige slags fisk osv.
- Spis dig mæt i sund mad og sluk tørsten med vand. Spis ikke for hurtigt og mærk efter hvornår du er mæt. Begræns især sodavand, alkohol, slik, kage, chips, og lignende
- Nogle af de største kilder til salt i maden er brød, kødpålæg, ost go færdigretter. Du kan mindske dit indtag af salt ved at vælge madvare med Nøglehulsmærket.