Træthed og søvnighed har sin egen døgnrytme, som gør, at du ikke kan forvente at sove på kommando, og at der er tidspunkter på døgnet, hvor det normalt er svært at falde i søvn. Ved en normal døgnrytme hvor du sover om natten og er vågen om dagen, har du mest overskud og energi om formiddagen. Midt på eftermiddagen øges trætheden forbigående, og du kan let falde i søvn.
Først på aftenen øges din energi som regel, for igen at dale sidst på aftenen eller hen mod natten. Hvis du har en regelmæssig døgnrytme, vil du være mest træt sidst på aftenen og om natten og falde hurtigere i søvn end på noget andet tidspunkt af døgnet.
En del medikamenter giver søvnproblemer, og lægen bør vurdere, om patienten kan skifte præparat, eventuelt ændre tidspunkt for medicineringen. Kaffe indeholder et stof (koffein), som er et aktiverende middel. Patienter med søvnproblemer bør derfor undgå kaffe og andre koffeinholdige produkter (te, cola) efter klokken 17.
Styrk din døgnrytme, med de gode råd, det vil fremme produktionen af Melantonin. Melatonin er et søvnfremmende hormon og signalstof, der udskilles i koglekirtlen i hjernen. Det sker afhængigt af døgnrytmen og påvirkes af, om vi får lys og mørke nok på de rigtige tidspunkter af døgnet. Netop derfor er det enormt vigtigt, at du helt undgår at bruge skærm en times tid inden sengetid, da lyset fra den får din hjerne til at tro, at den skal vågne fremfor at falde til ro.