Kropsstyrke

Kropsstyrke skal trænes hele livet. Når du tænker på din samlede kropsstyrke, så omfatter det både dine knogler, muskler, sener, led og balanceevne. Med alderen nedsættes smidighed, styrke, udholdenhed, samt reaktionshastighed, hvilket øger risikoen for fald.

Hvis du har mulighed for det, er styrketræning en særdeles effektiv træningsform til at modvirke disse forandringer i kroppen, både hvis du er rask og velfungerende, og hvis du har forskellige lidelser eller skavanker.

Der er rigtig mange gode grunde til at styrketræne. Styrketræning forebygger nemlig rygproblemer og faldulykker. Det minimerer også risikoen for knogleskørhed. Kombineret med konditionstræning kan styrketræning være med til at forebygge livsstilssygdomme og depression.

 

Når du styrketræner, bliver dine muskler stærkere. Det betyder blandt andet:

  1. at din balance bliver bedre, så du minimerer risikoen for at falde
  2. at musklerne bedre støtter knogler og led, så du fx forebygger rygproblemer
  3. at knogletætheden øges, så du mindsker risikoen for knogleskørhed
  4. at du forebygger forhøjet blodtryk, hvis du kombinerer styrketræningen med konditionstræning
  5. at du øger kroppens udskillelse af endorfiner, så du mindsker risikoen for depression
  6. at du igennem øget muskelmasse øger din kalorieforbrænding og dit stofskifte, så du forebygger livsstilssygdom

Byg din styrketræning langsomt op. På den måde undgår du at få skader. Tal evt. med en fysioterapeut eller kiropraktor, hvis du oplever smerter i forbindelse med din træning. 

Du kan anskaffe dig et par håndvægte, hvis du vil have større belastning på dine hjemmeøvelser. Du kan også selv lave håndvægte. Du fylder bare et par halvliters vandflasker med vand eller sand.

Du kan også købe træningselastikker. Træningselastikker kan bruges til at væld af forskellige øvelser. De kan let strammes, så belastningen øges.

Ovenstående er et uddrag fra Ældresagens hjemmeside. Der ligger også en træningsvideo i linket her:

Ud over de fysiske gevinster ved motion og styrketræning kan det også være med til, at gøre de praktiske ting i hverdagen lidt lettere. Almindelige opgaver som det at handle ind, bære indkøbsposer hjem, gå op ad trapper, støvsuge osv., bliver muligvis mere overkommelige og kan udføres med et større overskud. Alt sammen noget, der kan være med til at øge din livskvalitet og give en langt større selvstændigheds-følelse, da behovet for hjemmehjælp og andre former for støtte i hverdagen kan udskydes eller måske helt elimineres.

Hvis du ikke tidligere har prøvet at styrketræne, kan det meget stærkt anbefales at bede en kompetent instruktør eller fysioterapeut vejlede dig, både i forhold til øvelserne og motivation. Mange træningscentre har styrketræningshold specielt til seniorer, hvor det sociale element også vægtes højt.

Det er en god ide at få et grundigt læge-tjek, inden du går i gang med styrketræning, hvis du ikke har dyrket fysisk træning i mange år, eller hvis du har en alvorlig lidelse som for eksempel hjerte/kar-sygdom eller hvis du har været igennem en operation og er i tvivl om, hvor meget og hvordan du må træne.